Tuesday, February 8, 2011

Hikmah sebalik dugaan~

ok lah, kali ni sara nk update 1 cte berdasarkan pengalaman,
keguguran..
takot x denga??
hihihi..
mest sume pelik nape tbe2 sara nk cte kan?
sb sara teringat bile tgk proses DnC at google,
sape2 yg berani nk tgk sila klik link....INI

ye, pd bulan 9 2010 sara disahkan hamil,
but usia kandungan x panjang, pd hujung bulan 10 sara disahkan gugur,
sedih tu memang la sedih kan..
tp nk wat mcm mane, Allah lebih mengetahuinye,
kite sbg hambaNYA kena sentiasa reda dan ikhlas kan?
pada 19 oktober 2010,
tetibe ade pendarahan kecil berlaku,
sara ingatkan normal sb time tu da nak masuk 3 bulan,
but next day, makin byk pulak,
x sedap ati g klinik saje dulu,
doc bg MC (tgh praktikal time tu) suh rehat baring x blh bgn,
so kurang sikit pendarahan,
hari seterusnye pulak, makin kuat bleeding,
bgn je darah turun..
g check kat HUKM, doc masukkan alat scan panjang kat bwh tu
n dpt detect, janin x berkembang, masih segumpal..
doc ckp most likely,gugur dan kena cuci..
Allah je tau sedihnye time tu..
doc bg 2 minggu utk tgk..
but x sampai 2 minggu,


esok harinye:
..
..
..
21 oktober 2010, nasib asben n mama ade kat umah time tu,
ptg, dlm kol 2 ptg camtu,
sara rase sakit yg teramat sgt kat bahagian perut,
kalo sengugut tu teruk,
sara rase sakit gugur ni la paling teruk sekali,
tp sakitnye x la lamee je,
dlm 5 minit sakit pastu ok, 5 minit lg sakit balik,
memang mcm nk patah tgn asben sara genggam,
pastu dlm 30 minit, sara bgn nk g tandas,
n rase mcm ade ketul yg besar keluar,
sakitnye makin menjadi2,
masuk bilik air je, hameek!!

janin tu dah nampak bentuk.. sgt sedih melihat bentuk itu..
nangis jgk la..
tp nampak janin tu mcm da hancur sikit,
panggil mama suruh tgk,
mama kate kena bwk g hospital,
sara denga hospital je berdesup jantung, hihi,
tp demi kesihatan kena la g jgk,
memang bleeding teruk sgt,
smp hospital kena tuka pad lain,
masuk bilik air hospital tu,
memancut mancut darah turun,
xtertahan,nasib mama ade bg semangat,
hihi
dlm 15 minit tunggu doc panggil masuk,
mase tu da ready da, kalo nk seluk2 tu reda saje..
mule2 masukkan alat ape tah,mcm nk check darah byk ke x..
pastu masuk tgn pulak,
adeh~ sabo aje la, rase nk sepak doctor pun ade time tu,
hihi,
pastu doc scan, tgk dinding rahim tebal,
konpem kena DnC, adeh~
ingatkan da blh balik,:)
kol 4.30 pm, masuk wad kol 11 mlm baru wat DnC,
sb dy dahulukan yg nk bersalin dulu,
pas tandatgn, nurse dtg bwk baju,
salin, terus tolak katil masuk dlm OT,
sejuk menggigil rase,
3 kali tuka katil, adoiyai,
last katil agak menakutkan jgk la,
ade lampu besa,pastu denga bunyi besi2, nampak plak alat2nye,
perrhh!! Tuhan je yg tau takotnye sy..hihi
nurse letak oksigen,
pastu denga doc kate "ready sume"
nurse2 tu ckp "ready doc"
terus doc cucuk,n sara ade bau something pastu terus x seda diri,
seda2, bile nurse panggil,
puan puteri, puteri..
awk da selamat..
mase tu da ade kat bilik lain tp still dlm OT,
mamai sgt2..
da seda tu nurse tolak katil keluar,
keluar je nampak mama n asben,
time tu dah kol 11.45 mlm, xde la lame sgt DnC tu..
sebelum bius tu sara da tanye doc, lame x?
doc ckp dlm 15 minit je..

pas da msuk ward semula nk buang air tu, rase gak la ngilu sikit2~
Alhamdulillah sume da selamat,
esok ptgnye, sara da blh keluar ospital,
but doc x bg ubat tahan sakit,
24 jam pas dnc,
Ya allah sakitnye lahai,
3, 4 hari jgk tahan sakit,
dah la asben kena outstation time tu,dugaan lg..
ma kate memang sakit sikit sb kena besi kan,
pastu ok da..
..
..
doc suggest x pregnant 3 bulan..
..
..
tq shayang teman sepanjang malam,
walaupun kena tido kat surau
im lucky to have a husband like u shyg~
love u~


number katil, pertama kali seumur hidup masuk hospital,
memang xleh tdo pas DnC tu, tdo kejap je..
sgt x best!


bile masuk ward, wajib ade ni,
but doc pelatih tu terkial2 cucuk,
mulemule cucuk x jadi, kuarkan balik jarum tu,
pastu cucuk lg terkial2, cungkil2,
dtg doc lain, cucuk terus,kan senang!
adoi! doc pelatih doc pelatih!
meleleh darah kat katil kat lantai sume,
dah la jarum besa gile!


ni plak muke blur..


muke happy nak balik!

p/s : sekadar berkongsi cerita, which is ramai yg tanye, sakit x? mcm mane rasenye..
..
..
..
n now doakan sara pregnant semula n kali ni biarlah terus kekal smpai 9 bulan~
Ameen InsyaAllah..

1 comment:

AkUiStInI3 said...

hai sara..thank u sbb follow blog sy..terharu jugak dgr cite sara..tp x pe la..mungkin blum rezeki lagi..sy pon dah 3 bulan kawin..tp blum ada rezeki lagi..kita sama2 doa yer...InsyaAllah, Allah pasti makbulkan..Amin..